български   english   deutsch
  начало e-mail контакти
Дермални филъри

СЪЩНОСТ И ВИДОВЕ

Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата, с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето и тялото.

Филърите представляват заместители, които възстановяват естествената форма и линии на лицевия контур.

Голяма част от използваните филъри представляват форма на хиалуронова киселина - естествено вещество, открито в човешкото тяло. Хиалуроновата киселина е основният фактор в хидратацията на кожата, нейното тонизиране и красота. Филърите, разработени на базата на хиалуроновата киселина, се разпознават от тялото като естествен компонент и затова се характеризират с висока степен на безвредност, минимум риск от алергии и други странични ефекти. Подходящи са за уголемяване на устните и запълване на лицеви гънки като назолабиалните. Препоръчва се и за някои повърхностни бръчици и вдлъбнати белези. Ефектът, постигнат при инжектирането на тези филъри, може да трае 6 месеца или повече.

Дермалните филъри са регистрирани като медицинско изделие и се прилагат само от лица с медицинско образование.

ВИДОВЕ:

 • Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ - Hyaluronica, Stylage, Teosyal, Restylane, Juvederm, Sculptra
 • Полу-перманентни /от 1 до 5 години/ -Radiesse, Fat grafting
 • Перманентни /не се разграждат/ - Artecoll, Aquamid, Silicon 1000

ЗАЩО ВРЕМЕННИ ФИЛЪРИ?

 • По-малко странични ефекти при временните /особено с НА/
 • Висок риск от гранулом тип чуждо тяло при перманентните и полу-перманентните филъри
 • Отпускане на кожата с възрастта
 • Смаляване на лицевия череп
 • Промени в модата
 • Невъзможност за инжектиране на друг филър, когато преди това е инжектиран перманентен или полу-перманентен филър

ПРИЛОЖЕНИЕ

Един от най-ранните знаци на възрастовите промени е появата на бръчки на различни места по лицето. Основната причина за това е намаляването на количеството на хиалуроновата киселина, която отговаря за хидратацията и еластичността на кожата.

Дермалните филъри се използват за:

 • Попълване на повърхностни и дълбоки бръчки - назолабиални, марионетни,глабеларни, на челото, пачи крак.
 • Оформяне на носа, скулите, брадичката и контура на лицето.
 • Попълване на различни видове белези например от акне, контуриране и увеличаване на устни, запълване на фините линии около устата.
 • Мезотерапия- подобряване общия хидробаланс на кожата.
Резултатът е по-гладко и по-младо лице.

ПРОЦЕДУРА НА ИНЖЕКТИРАНЕ

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата.

За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва да:

 • Да споделите Вашите очаквания
 • Да дискутирате предишни лечения с инжектирани филъри, процедури по оформяне и подмладяване на лицето, терапия с ботокс
 • Да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари, наркотици
 • Точно да следвате инструкциите на Ващия лекар
Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия лекар, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.

Процедурата се извършва в кабинета. Преди първоначалната процедура ще бъде проведена пълна и подробна консултация.

Инжектираните места ще бъдат почистени с антибактериално вещество,след което се прилага локален анестетичен крем или местна упойка. Продължителността на цялата процедура зависи от броя на зоните, които се третират.

Подобрената визия се забелязва почти мигновено, независимо от частичните отоци и синини.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Дермалните филъри се използват единствено за интрадермално инжектиране, като са АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗАНИ, ако пациентът страда от кожни заболявания или инфекции в третираната зона, при свръхчувствителност, бременност, кърмене и при деца. Дермалните филъри не се прилагат и едновременно с пилинг и лазертерапия.

Обикновено след терапията с филъри се получава локален оток, който отшумява за няколко дни. Възможно е да се появят и малки локални хематомчета(синини). може и да се усещат малки възелчета, които изчезват до 2 седмици. Ето защо и оптималните резултати се наблюдават след 2 седмици, когато е и моментът за малки евентуални корекции.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПРЕПОРЪКИ

Първоначално при инжектираните зони могат да се появят вцепененост, червенина, подуване и леки синини. Тези неудобства могат да бъдат намалени чрез изстудяване на зоната и обикновено изчезват след няколко дни. Резултатите от процедурата са забележими веднага; с течение на времето филърите биват абсорбирани с времето и резултатите не са перманентни.

ПРЕПОРЪКИ СЛЕД ТЕРАПИЯТА

 • Пациентът трябва да приема голямо количество вода, което подпомага действието на филъра
 • Пациентът да не се гримира 12 часа след терапията
 • Да не се излага на прекалено ниски или високи температури /студ, сауна, турска баня, солариум......./ една седмица след терапията
 • При терапия на устните да се ограничат движенията за 6 часа /пушене, хранене..../
 • Прием на обезболяващи медикаменти при необходимост

РЕЗУЛТАТИ И ТРАЙНОСТ

Ще останете изненадани в каква степен тази относително бърза и безболезнена процедура ще подобри начина, по който Вашето лице изглежда и ще възвърне младежкото Ви излъчване.

Процедурата обаче съвсем не е лесна. Ефективната и безопасна употреба на филъри изисква квалифициран лекар, подробно запознат с анатомията на лицето, който е в състояние да Ви препоръча и подходящ за Вас филър.

Трайността на резултатите при поставяне на дермални филъри с хиалуронова киселина варира обикновено от 4 месеца до повече от година. Някои проучвания показват, че продължителното инжектиране може да стимулира естественото производство на колаген от организма, което от своя страна също помага в изглаждането на фините линии и бръчките по лицето. Резултатите са видими незабавно след манипулацията и с течението на времето се оптимизират.